Acasă

Preaviz în anul 2019. Adesea un coșmar atât pentru angajatul care urmează să fie concediat cât și pentru angajatorul care primește vestea că unul din salariați vrea să demisioneze.

Preavizul reprezintă plasa de siguranță pentru angajatul care are nevoie de timp pentru a-și găsi alt loc de muncă și pentru angajatorul care caută al angajat care sa îi ia locul celui care demisionează.

Salariatul nu poate renunța la preaviz când este concediat, angajatorul poate renunța total sau parțial când angajatul își prezintă demisia.

Care este perioada de derulare a preavizului?

Pentru salariat:

  • Pe post de execuție: maxim 20 de zile lucrătoare
  • În funcție de conducere: maxim 49 de zile lucrătoare

Preaviz în anul 2019

Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit.c) și d), al art. 65 și 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare” potrivit Art.75 di Codul Muncii.

Excepție de la această regulă sunt persoanele concediate care se află în perioada de probă. Angajatul aflat în perioada de probă poate fi concediat fără preaviz sau motivare.

Termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător cu contractul de muncă suspendat, cu excepția cazului prevăzut la art. 51 alin. (2).

Art. 51. Din Codul Muncii – (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa salariatului, în următoarele situații:

  1. Concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
  2. Concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
  3. Concediu paternal;
  4. Concediu de formare profesională;
  5. Exercitarea unor funcții elective în cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toată durata mandatului;
  6. Participarea la grevă;

(2) Contractul individual de muncă poate fi suspendat în situația absențelor nemotivate ale salariatului, în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, contractul individual de muncă, precum și prin regulamentul intern.

Angajatul care nu corespunde profesional locului său de muncă nu poate fi concediat fără preaviz. Poate fi concediat fără preaviz doar atunci când angajatul se află în perioada de probă sau la finalul acesteia, fără depășirea acestui termen.

La finalizarea perioadei de probă, se consideră că angajatul corespunde profesional locului său de muncă ocupat în companie. În concluzie, la concedierea pentru necorespundere profesională, va trebui să fie efectuată evaluarea iar notele să arate necorespunderea și se va ține cont de preavizare, obligatoriu.

Decizia de concediere

Aceasta se comunică salariatului în scris, și conform art. 76 din Codul Muncii trebuie să conțină în mod obligatoriu:

  1. Motivele care determină concedierea;
  2. Durata preavizului;
  3. Criteriile de stabilire a ordinii de priorități, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai în cazul concedierilor colective;
  4. Lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate și termenul în care salariații urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant, în condițiile art.64.

Demisia

Angajatul comunică angajatorului, printr-o notificare scrisă, încetarea contractului individual de muncă, după finalizarea perioadei de preaviz, conform art. 81 din Codul Muncii.

Termenul de preaviz se stabilește de comun acord de către cele două parți în contractul de muncă, sau după caz în contractul colectiv de muncă. Acest termen nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru persoanele cu funcții executive, respectiv mai mare de 45 zile lucrătoare pentru persoanele cu funcții de conducere.

Contractul individual de muncă continuă să își producă toate efectele pe durata preavizului. În momentul în care contractul de muncă este suspendat, atunci și termenul de preaviz se va suspenda.

Contractul de muncă încetează la data expirării preavizului sau la data în care angajatorul renunță parțial sau total la termenul de finalizare a preavizului.

Demisia fără preaviz în anul 2019

Aceasta poate avea loc doar dacă angajatorul nu își respectă obligațiile asumate prin contractul individual de muncă, sau dacă acesta renunță la preaviz.

Concediul de odihnă în termenul preavizului

Salariații pot efectua concediu de odihnă pe perioada preavizului, deoarece CO nu este o cauză de suspendare a CIM iar termenul de preaviz nu se suspendă pe durata concediului de odhină.

Dacă salariatul nu efectuează concediu de odihnă și îi rămân zile neefectuate, angajatorul are obligația de a acorda perioada de preaviz, iar la încetarea contractului individual de muncă compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat.

Decarcă gratuit Cererea de Demisie!


Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

Reîntoarcerea la locul de muncă din concediul de creștere a copilului – Cerere de revenire – Legislație pentru anul 2019

Reîntoarcerea la locul de muncă din concediul de creștere a copilului - Cerere de...

Model decizie de suspendare CIM pentru concediu de creștere a copilului – 2019

Conform Codului Muncii Art. 49 alin 1) suspendarea contractului individual de muncă poate interveni...

Model stat de plată – tot ce trebuie să știi despre acest document

Statul de plată este un act care trebuie să existe în orice companie care...
Monica S.
Știu că internetul este plin de soluții pentru orice, dar în cazul pontajelor, lucrurile nu stau chiar așa. De aceea m-am gândit să te scap de dureri de cap și de căutări îndelungate. Astfel, am creat câteva modele de pontaj pentru tine. Descarcă-le gratuit și alătură-te grupului nostru pe facebook 😉