Acasă

Anul acesta cele Paștele Catolic și Paștele Ortodox vor fi la diferență de o săptămână, la fel și în cazul sărbătorii de Rusalii. Unii angajatori au neclarități în privința pontajului pentru angajații care sărbătoresc Paștele și Rusaliile Catolice.

În anul 2019 Paștele Ortodox va fi în data de 28 aprilie, iar cel Catolic în data de 21 aprilie. Rusaliile Ortodoxe vor fi în data de 16 iunie, iar Rusaliile Catolice în data de 9 iunie. Potrivit art. 139 din Codul muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:

  • Anul nou 1 ianuarie
  • A doua zi după Anul nou 2 ianuarie
  • Ziua Unirii Principatelor României 24 ianuarie
  • Vinerea Mare 26 aprilie
  • Paște ortodox 28 aprilie
  • A doua zi de Paște ortodox 29 aprilie
  • Ziua Muncii 1 Mai
  • Ziua Copilului 1 iunie
  • Rusalii 16 iunie
  • A doua zi de Rusalii 17 iunie
  • Adormirea Maicii Domnului 15 august
  • Sfântul Andrei 30 noiembrie
  • Ziua Marii Uniri 1 decembrie
  • Crăciunul  25 decembrie
  • A doua zi de Crăciun 26 decembrie

Se acordă câte două zile libere legale pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru salariații care aparțin acestora. Acordarea acestor zile libere se face de către angajator.

Cum pontezi angajații catolici în zilele de Rusalii Catolice și de Rusalii Ortodoxe?

Salariații de alte religii, catolici în acest caz, beneficiază de câte două zile libere legale, pentru cele trei sărbători religioase anuale: Paște, Rusalii și Crăciun. Așadar, angajații catolici vor avea două zile libere legale pentru a sărbători Rusaliile, în data de 9 și 10 iunie – 2019. Vor fi trecuți în foaia de pontaj pentru aceste două zile de sărbătoare catolică, cu zi liberă plătită. Dacă firma are activitate și în zilele de sărbătoare legală, angajații catolici vor veni cu program normal la lucru, în ziua de Rusalii Ortodoxe. În cazul în care compania nu are activitate în zilele de sărbătoare legală, angajații catolici vor primi zi liberă plătită, deoarece conform legislației din România, nu se pot înregistra concedii într-o zi de sărbătoare legală.

Cum pontezi zilele de Paște Catolic pentru salariații catolici?

Salariații catolici au dreptul la două zile libere pentru a sărbători Paștele Catolic, în zilele de 21 și 22 aprilie 2019.

Așadar, în cazul salariaților care sărbătoresc Paștele Catolic, zilele de Paște vor fi vineri 19 aprilie (Vinerea Mare), duminică 21 aprilie și luni 22 aprilie. Dacă angajații catolici au program de lucru și în week-end, această zi va fi pontată ca o zi liberă în care nu se lucrează.

În cazul în care programul de salarizare nu permite selectarea zilelor libere legale individual, o altă soluție ar fi ca în pontaj, salariații în cauză să fie trecuți cu zi liberă plătită. În felul acesta nu li se va diminua salariul, având o zi sau două(în funcție de programul de lucru) lipsă în pontaj față de ceilalți angajați.

Pontajul unui salariat care va beneficia de zile libere pentru Paștele catolic, va arăta astfel:

Pontaj Paste Catolic iFlow

Cum pontezi salariații catolici de Paștele Ortodox?

Am prezentat mai sus soluția pentru pontajul de Paștele Catolic, dar ce facem cu angajații care beneficiază de aceste două zile libere când va fi Paștele Ortodox?

Pentru salariații de altă religie, care sărbătoresc Paștele în altă dată, ziua de 29 aprilie (Paștele Ortodox) este zi normală de lucru, la fel ca ziua de 26 aprilie – Vinerea Mare. Dar, conform legislației noastre, acestea sunt zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Dacă salariatul și-a întocmit o cerere de concediu pentru data de 26 sau 29 aprilie, tot ce poți să faci este să o ți în evidența cererilor de concediu. Nu o vei putea înregistra deoarece, în Codul Muncii, art. 145 alin. 3 se precizează că: “Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum și zilele libere plătite stabilite prin CCM aplicabil sau, după caz, în Regulamentul Intern, nu sunt incluse în durata concediului de odihna”.

Toate aceste lucruri se stabilesc în Regulamentul Intern sau în Contractul Colectiv de Muncă. La angajare, salariatul este informat și decide dacă este de acord cu aceste decizii. Într-un final, totul rămâne la decizia angajatorului și se pot stabili anumite reguli speciale pe cale internă prin CCM sau RI.

În concluzie zilele de 19 (Vinerea Mare Catolică), 21 și 22 aprilie (Paște Catolic), se vor ponta ca zile libere plătite pentru cei ce sărbătoresc Paștele Catolic, iar zilele de 26 (Vinerea Mare Ortodoxă), 28 și 29 aprilie (Paștele Ortodox) vor fi pontate ca zile de sărbătoare legală națională în care nu se lucrează.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

Reîntoarcerea la locul de muncă din concediul de creștere a copilului – Cerere de revenire – Legislație pentru anul 2019

Reîntoarcerea la locul de muncă din concediul de creștere a copilului - Cerere de...

Model decizie de suspendare CIM pentru concediu de creștere a copilului – 2019

Conform Codului Muncii Art. 49 alin 1) suspendarea contractului individual de muncă poate interveni...

Model stat de plată – tot ce trebuie să știi despre acest document

Statul de plată este un act care trebuie să existe în orice companie care...
Andreea P.
Salut! Eu sunt Andreea și sunt aici să postez cele mai utile documente HR, de ce fac asta? Pentru că am observat că sunt foarte greu de găsit și chiar dacă le găsești sunt greu de editat, chiar imposibil. Eu îți ofer toate aceste documente editabile și rapid de descărcat, iar tu te implici activ în continuitatea acestui site. Fair trade, zic eu, nu-i așa? 🙂