Acasă

Perioada concediilor din timpul verii se apropie de final dar vor urma concediile din perioada sărbătorilor de iarnă și ar fi bine să nu te ia pe nepregătite. De asemenea, îți recomand să ai grijă ca până la finalul anului toți angajații să-și fi luat măcar o parte din concediul din anul 2019. 

Legislația privind planificarea concediilor de odihnă

Conform Codului Muncii “Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanților salariaților, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor.” Așadar, până la finalul acestui an ar trebui să programezi concediile din anul ce va urma. Oferă prioritate angajaților care au multe zile de concediu rămase din anul 2019, poate chiar 2018, deoarece ai la dispoziție o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care concediul nu a fost efectuat pentru a-l aloca. 

Legislația în vigoare obligă angajatorul să ofere angajatului concediul de odihnă și precizează că zilele de concediu rămase neefectuate nu pot fi plătite, doar în situația încheierii contractului individual de muncă. 

 Conform Art. 149 din Codul Muncii, efectuarea concediului de odihnă programat constituie o obligație a salariatului. Angajatorul poate opri salariatul să pătrundă în incinta locului de muncă pe perioada concediului de odihnă programat. De fapt, asta este și recomandarea mea, deoarece salariatul nu are dreptul de a renunța la concediul de odihnă, iar angajatorul are obligația de a asigura efectuarea concediului de odihnă, de către toți angajații, până la finalul anului. Motivul că “angajatul nu a dorit să-și ia concediu” nu este relevant în cazul unui control de la Inspecția Muncii. 

Descarcă gratuit formularul tip pentru planificarea corectă și eficientă a concediilor. 

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

Reîntoarcerea la locul de muncă din concediul de creștere a copilului – Cerere de revenire – Legislație pentru anul 2019

Reîntoarcerea la locul de muncă din concediul de creștere a copilului - Cerere de...

Model decizie de suspendare CIM pentru concediu de creștere a copilului – 2019

Conform Codului Muncii Art. 49 alin 1) suspendarea contractului individual de muncă poate interveni...

Model stat de plată – tot ce trebuie să știi despre acest document

Statul de plată este un act care trebuie să existe în orice companie care...
Andreea P.
Salut! Eu sunt Andreea și sunt aici să postez cele mai utile documente HR, de ce fac asta? Pentru că am observat că sunt foarte greu de găsit și chiar dacă le găsești sunt greu de editat, chiar imposibil. Eu îți ofer toate aceste documente editabile și rapid de descărcat, iar tu te implici activ în continuitatea acestui site. Fair trade, zic eu, nu-i așa? 🙂