Acasă

Conform Codului Muncii Art. 120 alin (2) munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepția cazului de forță majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii procedurii unor accidente ori înlăturării consecințelor unui accident.

La solicitarea angajatorului, salariații pot efectua muncă suplimentară cu respectarea prevederilor Art. 114 sau Art. 115, după caz, din Codul Muncii.

Acordul angajatului pentru ore suplimentare

Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acestora, conform Art. 122 alin. (1) din Codul Muncii.

În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de Art. 122 alin. (1), munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariul corespunzător duratei acesteia. Acest spor trebuie să fie de cel puțin 70% din salariul de bază corespunzător, conform Art. 123 alin. (2) din Codul Muncii republicat.

Care este numărul maxim de ore suplimentare pe care le poate presta un angajat într-o săptămână?

Conform Art. 112 alin (1) din Codul Muncii, durata normală a timpului de muncă pentru angajații cu normă întreagă este de 40 ore pe săptămână, adică 8 ore pe zi. Durata maximă legală a timpului de lucru nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, cu orele suplimentare incluse.

Prin excepție, durata timpului de muncă cu orele suplimentare incluse, poate depăși 48 de ore/ săptămână atunci când media orelor de muncă pe o perioadă de 4 luni nu este mai mare de 48 de ore pe săptămână. O excepție și de la această regulă se va face pentru anumite profesii și activități, stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil și se va putea negocia o perioadă de referință mai mare de 4 luni, dar care să nu depășească 6 luni. Toate aceste informații se găsesc în Codul Muncii Art. 114.

Mai jos, ai un model editabil (Microsoft Word) de consimțământ pentru munca suplimentară, introdu adresa de e-mail, apoi primești link-ul de descărcare pentru document.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

Reîntoarcerea la locul de muncă din concediul de creștere a copilului – Cerere de revenire – Legislație pentru anul 2019

Reîntoarcerea la locul de muncă din concediul de creștere a copilului - Cerere de...

Model decizie de suspendare CIM pentru concediu de creștere a copilului – 2019

Conform Codului Muncii Art. 49 alin 1) suspendarea contractului individual de muncă poate interveni...

Model stat de plată – tot ce trebuie să știi despre acest document

Statul de plată este un act care trebuie să existe în orice companie care...
Andreea P.
Salut! Eu sunt Andreea și sunt aici să postez cele mai utile documente HR, de ce fac asta? Pentru că am observat că sunt foarte greu de găsit și chiar dacă le găsești sunt greu de editat, chiar imposibil. Eu îți ofer toate aceste documente editabile și rapid de descărcat, iar tu te implici activ în continuitatea acestui site. Fair trade, zic eu, nu-i așa? 🙂