Acasă

Fișa de post este un document folosit în recrutarea angajaților. În acesta trebuie să se regăsească drepturile și atribuțiile unui salariat la viitorul loc de muncă. Mai mult de atât, trebuie să conțină și modul de îndeplinire a acestora atât timp cât angajatul ocupă o anumită poziție. Fișa de post ar trebui să conțină și cerințele și sarcinile pe care angajatul trebuie să le îndeplinească.

Fișa de post este la fel de importantă precum contractul individual de muncă, deși este doar o anexă. Motivul pentru care este atât de relevantă este că poate reprezenta o probă în instanță, în cazul în care conținutul acesteia nu este respectat.

Acest document stă la baza multor procese de resurse umane, precum: recrutarea, selecția, angajarea, formarea profesională și dezvoltarea viitorilor angajați.

Ce trebuie să conțină fișa de post în mod obligatoriu?

  • Denumirea oficială a postului
  • Locul pe care îl va ocupa viitorul angajat în organigramă
  • Cerințele necesare ocupării postului
  • Definirea responsabilităților
  • Indicatorii de performanță
  • Data la care a fost întocmită și semnată atât de angajat, cât și de angajator

În Codul Muncii există mai multe articole despre fișa de post. Acestea se referă la obligațiile și responsabilitățile viitorului angajat și ale angajatorului. Acestea sunt câteva din elementele care se regăsesc în Codul Muncii:

  • Angajatul este obligat să realizeze norma de muncă și să-și îndeplinească atribuțiile ce îi revin conform fișei postului.
  • La rândul lui, angajatorul are obligația de a informa angajații despre condițiile de muncă. Dar și de a asigura permanent condițiile tehnice și organizatorice avute în vedere la elaborarea normelor de muncă.
  • Angajatorii care nu respectă cerințele din fișa de post riscă să fie amendați de către ITM.

Fișa de post este semnată de către angajat și angajator la data în care au încheiat contractul de muncă. Aceasta poate fi modificată ulterior în condițiile în care sunt adăugate noi atribuții și sarcini care aparțin postului ocupat.

Descarcă gratuit modelul de fișa de post.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

Reîntoarcerea la locul de muncă din concediul de creștere a copilului – Cerere de revenire – Legislație pentru anul 2019

Reîntoarcerea la locul de muncă din concediul de creștere a copilului - Cerere de...

Model decizie de suspendare CIM pentru concediu de creștere a copilului – 2019

Conform Codului Muncii Art. 49 alin 1) suspendarea contractului individual de muncă poate interveni...

Model stat de plată – tot ce trebuie să știi despre acest document

Statul de plată este un act care trebuie să existe în orice companie care...
Monica S.
Știu că internetul este plin de soluții pentru orice, dar în cazul pontajelor, lucrurile nu stau chiar așa. De aceea m-am gândit să te scap de dureri de cap și de căutări îndelungate. Astfel, am creat câteva modele de pontaj pentru tine. Descarcă-le gratuit și alătură-te grupului nostru pe facebook 😉