Acasă

Noțiunea de învoire este foarte bine cunoscută atât de către angajați, cât și de către angajatori, deși nu este reglementată prin lege. Chiar dacă nu există o legislație specială în acest sens, majoritatea angajatorilor folosesc învoirile. În rândurile de mai jos voi explica ce reprezintă învoirea și cum se poate solicita sau oferi. De asemenea, la finalul articolului vei găsi un model de Bilet de voie, pe care îl poți descărca gratuit.

Când se acordă învoirea?

Bilet de voie iFlowÎnvoirea este alocată de către angajator, atunci când este de acord cu absența angajatului de la locul de muncă. Învoirea nu este înregistrată în Revisal, iar contractul de muncă nu se suspendă pe perioada învoirii, prin urmare nici salariul nu va fi suspendat.

Angajatul va cere învoirea atunci când are nevoie să lipsească temporar de la locul de muncă, pentru interese personale. Angajatorul este cel care decide dacă aprobă sau nu învoirea salariatului de la locul de muncă. În general, învoirea se acordă pentru câteva ore sau pentru o zi de muncă. Datorită faptului că învoirea nu se înregistrează în Revisal, salariul angajatului nu va avea de suferit și acesta va beneficia de plata integrală a salariului.

Cum se pontează învoirea?

În mod normal, învoirea va fi pontată doar la nivel intern, deoarece această nu este înregistrată în Revisal. Unii angajatori oferă învoiri, care mai apoi, angajatul le recuperează prin ore suplimentare. Pentru acest caz, este necesară evidența învoirilor și a orelor suplimentare. Îți recomand un soft de pontaj foarte eficient, care păstrează evidența orelor suplimentare și a învoirilor.

Așadar, dacă angajatul beneficiază de 4 ore de învoire, acesta va putea recupera aceste ore nelucrate prin efectuarea de ore suplimentare.

Salariații care sunt studenți se găsesc adesea în situația de a cere învoiri, pentru a merge la cursuri sau pentru a se prezenta la examene. Un program de pontaj online te va ajuta să ți această evidența într-un mod organizat, iar angajații tăi vor ști tot timpul ce ore au de recuperat.

O alternativă la învoire ar fi concediul fără plată, în acest caz contractul de muncă va fi suspendat și plățile salariale de asemenea.

Care este durata unei învoiri?

Durata unei învoiri se decide în urma nevoii angajatului și mai apoi în urma aprobării de către angajator a perioadei cerute. Pentru a face o cerere de învoire ai nevoie de Bilet de ordine care va fi completat cu datele învoirii și apoi semnat de către angajator. Acest Bilet de ordine va rămâne în evidența companiei. Descarcă modelul de Bilet de ordine de mai jos, 100% GRATUIT.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

Reîntoarcerea la locul de muncă din concediul de creștere a copilului – Cerere de revenire – Legislație pentru anul 2019

Reîntoarcerea la locul de muncă din concediul de creștere a copilului - Cerere de...

Model decizie de suspendare CIM pentru concediu de creștere a copilului – 2019

Conform Codului Muncii Art. 49 alin 1) suspendarea contractului individual de muncă poate interveni...

Model stat de plată – tot ce trebuie să știi despre acest document

Statul de plată este un act care trebuie să existe în orice companie care...
Andreea P.
Salut! Eu sunt Andreea și sunt aici să postez cele mai utile documente HR, de ce fac asta? Pentru că am observat că sunt foarte greu de găsit și chiar dacă le găsești sunt greu de editat, chiar imposibil. Eu îți ofer toate aceste documente editabile și rapid de descărcat, iar tu te implici activ în continuitatea acestui site. Fair trade, zic eu, nu-i așa? 🙂