Acasă

În primul rând, în acest articol o să regăsești diferența între concediu de maternitate și concediul de creștere al copilului. Deseori se face o confuzie între cele două. Pe lângă detaliile privind fiecare dintre aceste două tipuri de concedii, sunt prezentate și modalitățile de calcul ale indemnizațiilor aferente.

Ce este concediul de maternitate?

Concediul de maternitate este compus din concediul de sarcină și cel de lăuzie, respectiv concediu prenatal și concediu postnatal. Acesta are o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care asiguratele vor beneficia de indemnizație.

Pentru a putea beneficia de aceste concedii (prenatal și postnatal), și de indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, trebuie să îndepliniți următoarele condiții:

  • Să îndepliniți stagiul minim de cotizare, respectiv, 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
  • Să prezentați adeverința de la plătitorul de indemnizații din care reiasă numărul de zile de concediu în care se efectuează incapacitatea temporară de muncă avute în ultimele 12 luni. Excepție fac urgențele medico-chirurgicale sau bolile infectocontagioase din grupa A.

Beneficiază de aceleași drepturi și femeile care și-au pierdut calitatea de asigurat (din motive neimputabile lor). Dar care nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat. În acest caz, calculul indemnizației de maternitate se face din media veniturilor lunare în baza cărora s-a calculat contribuția asiguratorie pentru muncă. Din ultimele 6 luni, anterioare datei în care s-a pierdut calitatea de asigurat.

După cum spuneam, concediul de maternitate este alcătuit din:

  • Concediul pentru sarcină, care se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere.
  • Concediul de lăuzie, care se acordă pe o perioadă de 63 de zile după naștere.

Aceste două tipuri de concedii de maternitate se pot compensa între ele. Bineînțeles, la recomandarea medicului și în funcție de opțiunea persoanei care beneficiază de ele. Astfel, durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 zile calendaristice.

Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru concediul de maternitate este de 85% din indemnizația de maternitate. Acesta se calculează ca 85 % din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care este constituit stagiul de cotizare. Este important de reținut că se pot acorda maxim 12 salarii minime brute pe țară lunar, în baza cărora se calculează CAM.

Important! Indemnizația de maternitate este suportată integral, încă din prima zi din bugetul FNUASS.

Calcul indemnizatie concediu maternitate

Ce este concediul de creștere al copilului?

După finalizarea concediului de maternitate, respectiv cel prenatal, persoanele care au realizat venituri timp de cel puțin 12 luni din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit, pot beneficia de concediu de creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu handicap.

Totuși, există atât un cuantum minim cât și unul maxim pentru indemnizația lunară. Aceasta nu poate fi mai mică decât suma care rezultă din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință. Și nu poate fi mai mare de 8.500 Lei.

Contractul individual de muncă al angajatului/angajatei va fi suspendat pe parcursul concediului de creștere a copilului.

Pentru a calcula indemnizația lunară de concediu pentru creșterea copilului, se folosește următoarea formulă de calcul:

[( venit net realizat în luna 1 + … + venit realizat în luna 12) / 12] * 85%

Excepții:
– Dacă rezultatele calculului se situează sub valoarea minimă de 1.250 Lei, atunci se impune prin lege ca suma indemnizației acordate să fie în valoare de 1.250 Lei, și nu se va acorda cea rezultată în urma calculelor.
– Dacă rezultatul calculului se situează peste suma de 8.500 Lei, se impune prin lege plafonarea acesteia la valoarea de 8.500 lei și nu se va acorda cea rezultată în urma calculelor.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

Reîntoarcerea la locul de muncă din concediul de creștere a copilului – Cerere de revenire – Legislație pentru anul 2019

Reîntoarcerea la locul de muncă din concediul de creștere a copilului - Cerere de...

Model decizie de suspendare CIM pentru concediu de creștere a copilului – 2019

Conform Codului Muncii Art. 49 alin 1) suspendarea contractului individual de muncă poate interveni...

Model stat de plată – tot ce trebuie să știi despre acest document

Statul de plată este un act care trebuie să existe în orice companie care...
Monica S.
Știu că internetul este plin de soluții pentru orice, dar în cazul pontajelor, lucrurile nu stau chiar așa. De aceea m-am gândit să te scap de dureri de cap și de căutări îndelungate. Astfel, am creat câteva modele de pontaj pentru tine. Descarcă-le gratuit și alătură-te grupului nostru pe facebook 😉