Acasă

În ce condiții se poate acorda concediul fără plată (CFS) și care este perioada maximă pentru acest tip de concediu, sunt lucruri care le voi explica în articolul de mai jos. De asemenea, la finalul articolului, poți descărca cererea de concediu fără plată, gratuit.

Legislația concediului fără plată pentru studii sau situații personale în anul 2019

cerere_concediu_fara_plataConform Art. 153 alin 1 din Codul Muncii, angajații au dreptul la concedii fără plată, pentru rezolvarea unor situații personale. Durata concediului fără plată se stabilește prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. De aceea, ar trebui să se acorde o importanță mai mare regulamentului intern, atât din partea angajatorului cât și din partea angajatului. Amândoi pot fi privați de anumite drepturi dacă regulamentul intern nu este foarte bine gândit, iar mai apoi, citit.

Art. 54 din Codul muncii stabilește că dacă salariatul solicită angajatorului concediu fără plată pentru interese personale sau pentru efectuarea studiilor, prin acordul părților, se poate suspenda contractul individual de muncă.

Așadar, deși concediul fără plată este un drept al salariatului, se poate acorda doar cu aprobarea angajatorului. Acest tip de concediu este disponibil doar dacă salariatul îl cere, angajatorul nu poate impune angajatului să solicite concediu fără salariu.

Cu acordul angajatorului perioada concediului fără salariu poate avea o perioadă nelimitată. Dar, după 3 luni, salariatul își pierde dreptul de a fi asigurat în sistemul public de asigurări de sănătate. Ordinul 617/2007, Art. 2 alin. 3) prevede că “drepturile de asigurare încetează după 3 luni de la ultima plată”. Așadar, având în vedere că pe perioada concediului fără plată nu se virează dar nici nu se rețin contribuții, salariatul nu va mai fi asigurat după 3 luni de concediu fără plată.

Descarcă GRATUIT cererea de concediu fără plată!
Aceasta se completează de către salariat pentru a fi oferită angajatorului.


Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

Reîntoarcerea la locul de muncă din concediul de creștere a copilului – Cerere de revenire – Legislație pentru anul 2019

Reîntoarcerea la locul de muncă din concediul de creștere a copilului - Cerere de...

Model decizie de suspendare CIM pentru concediu de creștere a copilului – 2019

Conform Codului Muncii Art. 49 alin 1) suspendarea contractului individual de muncă poate interveni...

Model stat de plată – tot ce trebuie să știi despre acest document

Statul de plată este un act care trebuie să existe în orice companie care...
Andreea P.
Salut! Eu sunt Andreea și sunt aici să postez cele mai utile documente HR, de ce fac asta? Pentru că am observat că sunt foarte greu de găsit și chiar dacă le găsești sunt greu de editat, chiar imposibil. Eu îți ofer toate aceste documente editabile și rapid de descărcat, iar tu te implici activ în continuitatea acestui site. Fair trade, zic eu, nu-i așa? 🙂