Acasă

Adeverința de venit se eliberează de către angajator, la cererea angajatului. Este folosită cel mai frecvent în situațiile în care angajatul dorește să contracteze un împrumut bancar.

Adeverința de venit se eliberează de către angajator, la cererea angajatului. Este folosită cel mai frecvent în situațiile în care angajatul dorește să contracteze un împrumut bancar.

Ce este și ce conține adeverința de venit?

Adeverința de venit este documentul prin care se atestă veniturile impozabile realizate de către salariat, în cursul unui an fiscal. Aceasta este constituită pe baza declarațiilor depuse de plătitorii de venituri, angajatori sau alte entități care au obligații declarative.

Conform Codului fiscal, art. 61 din Legea nr. 227/2015, există următoarele tipuri de venituri, supuse impozitului pe venit, cum ar fi:

  • Venituri din activități independente, definite conform art. 67
  • Venituri din salarii și asimilate salariilor, definite conform art. 76;
  • Venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83;

Cine eliberează adeverința de venit?

Adeverință de Venit iFlowAdeverința de venit se eliberează de organul fiscal central competent, adică de către angajator, la solicitarea salariatului, pe baza documentului “Cerere de eliberare a unei adeverințe de venit”.

De asemenea, adeverința de venit mai poate fi eliberată și online, prin intermediul serviciului electronic oferit de către Agenția Națională de Administrare Fiscală(ANAF).

Când se poate solicita eliberarea unei adeverințe de venit?

Documentul poate fi cerut ori de câte ori salariatul are nevoie. În general, instituțiile bancare cer o astfel de adeverință pentru acordarea unui împrumut bancar. Există și alte situații în care se cere adeverința de venit, cum ar fi: instanța de judecată, pentru a atesta veniturile realizate. Salariatul are dreptul de a cere acest document oricând are nevoie.

Am pregătit pentru tine un model de adeverință de venit. Îl poți descărca GRATUIT, accesând link-ul de mai jos.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

Reîntoarcerea la locul de muncă din concediul de creștere a copilului – Cerere de revenire – Legislație pentru anul 2019

Reîntoarcerea la locul de muncă din concediul de creștere a copilului - Cerere de...

Model decizie de suspendare CIM pentru concediu de creștere a copilului – 2019

Conform Codului Muncii Art. 49 alin 1) suspendarea contractului individual de muncă poate interveni...

Model stat de plată – tot ce trebuie să știi despre acest document

Statul de plată este un act care trebuie să existe în orice companie care...
Andreea P.
Salut! Eu sunt Andreea și sunt aici să postez cele mai utile documente HR, de ce fac asta? Pentru că am observat că sunt foarte greu de găsit și chiar dacă le găsești sunt greu de editat, chiar imposibil. Eu îți ofer toate aceste documente editabile și rapid de descărcat, iar tu te implici activ în continuitatea acestui site. Fair trade, zic eu, nu-i așa? 🙂